Előfizetési felhívás

Tisztelettel kérjük Önt és barátait, hogy előfizetésével szíveskedjen támogatni a Tudós tanárok a gyöngyösi gimnáziumból című könyv megjelenését. A kötetet az ismert szerzőpáros, dr. Fülöp Lajos és dr. Lisztóczky László válogatta és szerkesztette. Kiadója a gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium és a Konturs Kft. Megjelenési ideje: 2011. november. A megjelenést követő napokban lesz a kötet bemutatója is a Vachott Sándor Könyvtárban. Az összeállításban a következő tudós tanárok szerepelnek fényképpel, életrajzzal és egy-két jelentős tanulmánnyal:

Alszeghy Zsolt (1888–1970)
Bán Imre (1905–1990)
Berze Nagy János (1879–1946)
Bonkáló Sándor (1880–1959)
Forgács Ferenc (1884–1956)
Galamb Sándor (1886–1972)
Hugai Ferenc (1884–1955)
Pásztor József (1863–1933)
Stiller János (1868–1935)
Stiller Kálmán (1887–1963)
Széky István (1862–1944)
Vágó Ferenc (1826–1902)

A pénzforrások elapadása miatt ma már igen nehéz egy-egy könyvet, pláne a fent leírthoz hasonlót megjelentetni. Erre a könyvre eddig nem is sikerült összegyűjteni a szükséges összeget. Ezért az Ön segítségére is nagy szükségünk van. A közel négyszáz oldalas kötet a boltokban háromezer forintba fog kerülni. Az előfizetők lényeges kedvezménnyel, kétezer forintért juthatnak hozzá, s a novemberi bemutatón vagy azt követően vehetik át a Vachott Sándor Könyvtárban.

Támogatásukat tisztelettel megköszönik:

Gyöngyös, 2011. szeptember 7.
a szerkesztők

A támogatók előfizetési szándékukat a könyvtár olvasószolgálatánál jelezhetik személyesen vagy telefonon (37/311-883).


Új szolgáltatás a könyvtárban - hosszabbítási lehetőség otthonról

A könyvtár eCorvina adatbázisa már januártól elérhető honlapunkról a Katalógus menüpontból. Új szolgáltatásként lehetőség nyílik arra, hogy az érvényes beiratkozással rendelkező olvasóink kölcsönzéseik lejárati idejét online meghosszabbítsák.

Ezzel – kizárólag hosszabbítás esetén – kiküszöbölhető a személyes könyvtári jelenlét.

A könyvtár Corvina OPAC-jába való bejelentkezés után az Olvasói adatok ikont kiválasztva léphetünk be felhasználóként. Ehhez szükséges az olvasójegy vonalkód számának begépelése és a saját jelszó megadása, ami a születési hónap és nap számából adódik elválasztás nélkül. (pl.: szeptember 21.– jelszó: 0921)

Belépés után megváltoztathatjuk jelszavunkat, megtekinthetjük személyes adatainkat és olvasójegyünk lejárati dátumát. Ellenőrizhető az aktuálisan kölcsönzött dokumentumok címe, szerzője és a kölcsönzés lejárati dátuma.

Hosszabbításra csak a könyvek lejárati határideje előtt van lehetőség.

Hosszabbítás menüpontra való kattintás után megjelenik az új lejárati dátum. Amennyiben az olvasó több könyvet kölcsönzött, úgy a hosszabbítást minden egyes dokumentum esetében egyenként meg kell tenni.

Felhasználói fiókunkból való kilépés mellőzésével lehetőségünk van arra, hogy kereséseinket a Kosárban tároljuk, és egy későbbi bejelentkezés után ismét megtekintsük. Amennyiben a használat során problémája adódott, ill. kérdése van, kérjük, személyesen keresse fel könyvtárunkat. Kollégáink készségesen rendelkezésére állnak.

Továbbra is szeretettel várjuk könyvtárunkban!


Tájékoztatjuk kedves olvasóinkat, hogy könyvtárunk 2011. január 3-ától a
CORVINA
integrált könyvtári rendszert alkalmazza.

A kölcsönzés, a tájékoztatás a várakozási idő meghosszabbodásával járhat.

Köszönjük megértésüket.

Ugyancsak 2011. január 3-ától könyvtárunk katalógusa a honlapunkról is elérhető, ide kattintva.

Kattanj a könyvtárra! interaktív játék


Kiállítások a Helyismereti Gyűjteményben


Elindítottuk a Gyöngyösi Elektronikus Könyvtárat!


Huszár Lajos Éremtár

2007. június 3-án vasárnap 10.00-tól látogatható a "Magyarország 1000 éves történelme érméken és emlékérméken" című kiállítás.

A gyűjtemény Dobál Miklós javaslatára Huszár Lajosnak, a magyar numizmatika nemzetközi hírű alakjának a nevét vette fel. A kollekció Dobál Miklós saját gyűjtésű darabjaival együtt ma meghaladja az 1200 darabot. A pénzérmék a teljes magyar államiság történetét felölelik Szent István korától napjainkig. Lényeges hangsúlyozni, hogy az éremtár gyűjteménye nem egy lezárt kollekció. A cél épp az, hogy folyamatosan bővüljön anyaga. Szeretnénk összegyűjteni minél több helyi vonatkozású emlékérmét, plakettet, kitüntetést, ezzel is növelve az egyediségét az egyébként is különleges gyűjteménynek. Ezért várjuk mindazok felajánlását, akik rendelkeznek ilyenekkel.

Nyitva tartás

hétfő, kedd, szerda, péntek: 9.00-18.00
szombat: 9.00-13.00

Előre bejelentett csoportokat nyitva tartási időn túl is fogadunk.

Belépőjegy

200,- Ft/látogató
csoportos jegy: (20 fő felett, a csoport létszámától függetlenül) 4000,- Ft

Lista az éremtár érmeiről, képekkel (xls fájl, 55 827 756 bájt)

Ugrás az éremtár honlapjára


BEIRATKOZÁSI DÍJAK

Központi Könyvtárban: 1200,-Ft/év
Fiókkönyvtárban: 600,-Ft/év

Kedvezmények

Ingyenes

50%-os kedvezmény


Szolgáltatási díjaink:

Fekete-fehér fénymásolás:
A4 méretű oldal: 15 Ft/oldal
A3 méretű oldal: 25 Ft/oldal

Számítógépes szolgáltatás:
Számítógép használat: 240 Ft/30 perc
Fekete kép nyomtatása: 60 Ft/oldal
Fekete szöveg nyomtatása: 25 Ft/oldal
Színes kép nyomtatása: 180 Ft/oldal
Színes szöveg nyomtatása: 60 Ft/oldal
Mágneslemez: 120 Ft/darab
Szkennelés: 120 Ft/kép

Irodalomkutatás, bibliográfia összeállítás:
Témánként 600 Ft

Az árak 25 % áfát tartalmaznak.


Felkerült honlapunkra egy válogatás a könyvtár képeslapgyűjteményéből. Tóth Gusztáv munkája Gyöngyös városról, a környező településekről, valamint a Mátráról készült felvételeket mutatja be, mintegy 665 db képeslapon.

Belépés a képeslapgyűjteménybe


Új szolgáltatás könyvtárunkban

A Vachott Sándor Városi Könyvtár a

NEMZETI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG MINISZTÉRIUMA
NEMZETI KULTURÁLIS ALAPPROGRAM IGAZGATÓSÁGA
által kiírt

"Az esélyegyenlőtlenség csökkentésére"
című pályázat nyertese.

Intézményünk mindig is törekedett arra, hogy egyenlő esélyeket biztosítson minden olvasó számára. A könyvtár épülete az 1998. évi XXVI. törvény (akadálymentes megközelítés) előírásainak megfelelő. Idős, rászoruló olvasók számára otthonukba szállítjuk a kívánt olvasnivalót. Gyűjtjük a "hangos könyveket" és az öregbetűs változatokat is.

A fenti pályázat lehetőséget adott arra, hogy szövegnagyítót és szöveg hanggá alakítására szolgáló szoftvert vásároljunk. Ezzel megvalósult városunkban és a hozzátartozó kistérségben lakó vakok és gyengén látó olvasók korszerűbb könyvtári ellátása, csökkentve ezáltal társadalmi kirekesztettségüket, növelve esélyüket az információhoz, dokumentumokhoz való hozzáférés tekintetében.

A pályázat eredményeként a következő fejlesztések megvalósítására kerülhetett sor:

  1. Atlas 100 elektronikus segédeszköz látássérültek számára
    A szövegnagyító készülék könyvolvasásra, újságolvasásra, keresztrejtvényfejtésre használható csökkentlátó olvasók számára a 60- szoros képnagyítás lehetősége által. A magas képfrissítési frekvenciának köszönhetően bármilyen nagyítás mellett fáradtságmentes olvasást biztosít. A szövegnagyító olvasókészüléket a hírlapolvasóban helyeztük el.
  2. Teljes körű képernyőolvasó program
    A vak és csökkentlátó emberek számára az informatika révén kitágult a világ, és az információszerzés új dimenziói nyíltak meg előttük. A látványt a hangzás helyettesíti. Az olvasók a képernyőolvasó, és a képernyőnagyító program (JAWS for WINDOWS 6.2, MAGic 9.3) segítségével rengeteg információhoz juthatnak hozzá: böngészhetnek az interneten, e-maileket olvashatnak és írhatnak, sőt könnyedén kereshetnek az adatbázisokban is. Látássérült olvasóink a kézikönyvtárban, az internetező közegben vehetik igénybe a szoftver használatát. Látássérült olvasóink számára a számítógépek használata ingyenes.

Bízunk benne, hogy új szolgáltatásunk pozitív visszhangra talál, az arra rászorulók minél nagyobb számban veszik majd igénybe az életminőséget javító könyvtári szolgáltatást, melynek létrehozását a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatta.